Snel starten met de Stercollecties
Waarom zou je lesgeven op maat? Zodat je samen met collega-docenten de onderwijsopbrengst op jouw school kunt verhogen. Met onderwijs op maat creëer je ruimte voor leerlingen om hun volledige potentieel te bereiken. De Stercollecties geven je de macht om lesmateriaal naar eigen inzicht aan te passen waarbij je rekening houdt met de talenten, interesses en wensen van je leerlingen.
In dit artikel krijg je 7 tips hoe je sneller van start gaat met de Stercollecties. Het uiteindelijke doel? Digitaal lesmateriaal flexibeler inzetten op een leerlinggerichte manier.
1. In welk vak geef je les? Onderzoek of de Stercollecties arrangementen bevatten die passen bij jouw vakgebied
De Stercollecties bestaan uit complete leerlijnen in de vorm van Wikiwijs-arrangementen. Voor elk niveau: van vmbo tot havo en vwo. De volgende vakken zijn vertegenwoordigd in de Stercollecties:
- aardrijkskunde
- biologie
- Duits
- economie
- Engels
- geschiedenis
- informatica
- mens & maatschappij
- mens & natuur
- Nederlands
- scheikunde
- wiskunde
2. Overtuig jezelf van de kwaliteit van het lesmateriaal
Je wilt lesgeven met materiaal waar je 100% achter staat. Logisch. Hoe kom je daarachter? Bekijk het materiaal, vergelijk het met ander lesmateriaal en de leermiddelen die je nu zelf gebruikt. Voldoet het materiaal aan jouw standaard?
De kwaliteitscriteria van de Stercollecties zijn gebaseerd op de uitgebreide screeningsversie van het MeetInstrument Leermiddelen Kwaliteit (MILK) van het CLU (Leermiddelen Adviescentrum). Wat dat betekent voor je leerlingen? Ze leren zo effectief mogelijk van het lesmateriaal. Zie je het paarse symbool links? Dan heb je een Stercollectie van topkwaliteit te pakken.
3. Zoek uit hoe je school omgaat met leermiddelen
Misschien een open deur: past jouw initiatief in het leermiddelenbeleid van je school? Praat met de schoolleiding om te ontdekken wat hun visie is op leermiddelen en ontdek hoe ze digitaal lesmateriaal in de toekomst willen inzetten.
4. Enthousiast? Zoek medestanders op school
Je kunt het roer omgooien, meteen de methode loslaten en in je uppie aanmodderen met digitaal lesmateriaal. Of: je deelt jouw enthousiasme met collega’s, vormt een team en gaat samen aan de slag om effectief leerlinggericht les te geven.
5. Is jouw school deelnemer van VO-content?
Iedereen heeft via Wikiwijs altijd kosteloos toegang tot alle Stercollecties. Als jouw school deelneemt aan VO-content, dan kun je met extra programma’s en docentenmateriaal werken, zoals:
- Portfolio-site.nl
- Eindexamensite.nl
- Rekensite.nl
- OefenprogrammaEngels.nl
- Kracht in Controle
- Docentenmateriaal
- Digitaal toetsen in Quayn en Woots
Even inloggen met Entree via de elektronische leeromgeving en je kunt direct aan de slag. Werkt je school nog niet samen met VO-content, maar wil je toch ervaren hoe het is om met de bovenstaande tools te werken? Maak een demo-account aan of neem contact op met VO-content.
6. Werk efficiënter met de Stercollecties in een elektronische leeromgeving
VO-content werkt sinds 5 jaar samen met verschillende aanbieders van elektronische leeromgevingen.
Hoe handig zou het zijn als je arrangementen uit Wikiwijs kunt afspelen in je leeromgeving? Je integreert open, digitaal lesmateriaal in het platform van jouw school zodat je de voortgang van leerlingen volgt, gemaakte opdrachten beoordeelt en feedback geeft.
Nieuwsgierig? Lees meer over de samenwerking van VO-content met aanbieders van digitale leerplatforms. En bespreek met je collega’s of het nut heeft om digitaal lesmateriaal op deze manier op jullie school te integreren.
7. Arrangeer je eigen lesmateriaal
Met de Stercollecties ben je er zeker van dat je leerlingen lesgeeft met materiaal waarin de kerndoelen en eindtermen zijn verwerkt. Met die geruststellende gedachte in het achterhoofd bepaal jij verder hoe je de Stercollecties inzet voor leerlinggericht onderwijs of leerdoelgericht onderwijs. De vorm en inhoud van Stercollecties kun je volledig aanpassen. Op die manier stem je het lesmateriaal naar eigen inzicht af op het niveau en de wensen van jouw leerlingen. Je vindt de complete Stercollecties op Wikiwijs.
Eerst meer weten voordat je een Wikiwijs-arrangement aanpast? Op de website van VO-content staat meer informatie over het arrangeren van digitaal lesmateriaal. Of: pak het praktisch aan en volg deze cursus van VO-content om te leren hoe je digitaal lesmateriaal arrangeert.
Starten met de Stercollecties
Wil je leerlinggericht lesgeven met open digitaal lesmateriaal dat je zelf kunt aanpassen? Ontdek de Stercollecties van VO-content.
Hulp nodig van een expert? Benut de ondersteuning die VO-content biedt.
Nieuws, tips en trucs over open lesmateriaal in je inbox en op je tijdlijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief en volg Wikiwijs op Twitter en LinkedIn.