Soms steekt de realiteit anders in elkaar dan online bronnen je zouden doen vermoeden. De boosdoener? Desinformatie. Fake news. Of nog ingewikkelder: het misleidende eufemisme alternative facts.
Wil jij je leerlingen leren hoe ze nep van echt onderscheiden, filterbubbels doorprikken en deepfakes aan de oppervlakte brengen? Leer ze desinformatie herkennen én bestrijden. Hoe? Met de complete lespakketten, losse lessen en modulen op de themapagina ‘Desinformatie’.
Open lesmateriaal over desinformatie voor het po en vo
Hoe kun je opgroeien en je volle potentieel bereiken als je de feiten niet van fictie kunt onderscheiden?
Desinformatie krijgt steeds meer invloed op onze samenleving en de democratie. Kinderen bewandelen hun levenspad met een been in de fysieke wereld en een been in de digitale wereld.
In die digitale wereld is niet alles wat het in eerste instantie lijkt. De vaardigheid om desinformatie te zien voor wat het is en de waarheid erachter te ontdekken is dan ook relevanter dan ooit. En dat begint met een goed gesprek over verkeerde informatie.
Daarom hebben we de themapagina ‘Desinformatie’ ontwikkeld. Hier vind je open, gratis en toegankelijk lesmateriaal over dit onderwerp voor het po en vo. Er staan niet alleen lessen op die geschikt zijn voor in de klas, maar ook voor daarbuiten. Bijvoorbeeld als je behoefte hebt aan zelfstudie en nascholing, zodat je leert hoe je beter kunt omgaan met desinformatie tijdens de les.
Sta je niet voor de klas, maar studeer je nog? Ook dan past deze themapagina bij jou, zodat je de toekomstige generatie kunt leren de wirwar van nepnieuws te ontrafelen.
Wil je jouw lessen verrijken, verdiepen of actualiseren met dit thema? Bekijk de themapagina ‘Desinformatie’.