Open en kosteloos lesmateriaal voor po, vo en mbo nu beschikbaar
Indrukwekkend. De snelheid waarmee de laptop het schoolbord vervangt in een tijd van crisis. Met als doel de lessen zoveel mogelijk door te laten gaan. En mooi om te zien dat jullie digitaal lesmateriaal met elkaar delen. Hoe handig zou het zijn als we deze lessen systematisch rangschikken en op een centrale plek kosteloos online zetten?
We verzamelen links naar digitaal lesmateriaal en plaatsen het op themapagina’s van Wikiwijs. Dit artikel gaat over de nieuwe themapagina’s die we samen inrichten met de PO-, VO- en MBO-raad, de Wikiwijs leermiddelspecialisten en jouw collega’s.
Doe je ook mee?
Lesgeven op afstand
We sporen elke waardevolle digitale les op en posten het op een themapagina. Waarom? Zodat jij direct toegang hebt tot kwalitatief lesmateriaal voor onderwijs op afstand.
Het overzicht van de themapagina’s op de website van Wikiwijs geeft je binnen een paar seconden toegang tot lesmateriaal voor het vak en niveau dat bij jouw wensen past en aansluit op het leerplan van je leerlingen.
De nieuwe themapagina’s bieden je de volgende voordelen:
- Het lesmateriaal is gratis en direct inzetbaar voor online onderwijs.
- Je mag digitale lessen zelf bewerken en aanpassen.
- De lessen zijn gerangschikt op onderwijsniveau en vak.
- Leraren en leermiddelspecialisten beoordelen de kwaliteit van het materiaal.
- Open en kosteloos lesmateriaal is vindbaar op 1 plek in plaats van verspreid over het internet.
Digitaal lesmateriaal voor het po
De themapagina’s voor het po zijn onderverdeeld per groep. Heb je bijvoorbeeld op groep 7 en 8 geklikt? Dan krijg je een overzicht van de verschillende vakken die beschikbaar zijn.
Digitaal lesmateriaal voor het vo
De themapagina’s voor het vo zijn gerangschikt naar vakgebied. Talen, exacte vakken, maatschappelijke vorming en kunst.
Nieuwsgierig? Bezoek de themapagina voor jouw vak en ontdek hoe divers het beschikbare lesmateriaal is.
Van woordentrainer tot sommenfabriek en avontuur in de natuur. Van rekenen met aardrijkskunde tot leerpaden van Movies that Matter en lessen over de waarde van geld.
Je vindt losse lessen op de themapagina’s. Maar ook complete leerlijnen die zich lenen voor de langere periode van onderwijs op afstand waar we nu mee te maken hebben.
Digitaal lesmateriaal voor het mbo
Voor het mbo zijn ook een aantal themapagina’s beschikbaar. En het aanbod groeit. De pagina’s zijn gesorteerd op thema, bijvoorbeeld:
- Techniek en gebouwde omgeving
- Communicatie, media en design
- Handel
- Zorg en welzijn
- Groen
- Burgerschap
Samenwerken op afstand
Samen met de PO-, VO-, MBO-raad, SaMBO-ict, Wijslijst, Wikiwijs leermiddelspecialisten en jouw collega’s breiden we dagelijks de collectie aan digitaal lesmateriaal uit.
Daarnaast krijgen we hulp van hbo-studenten op de NHL Hogeschool. Sommige stages zijn tot een halt geroepen vanwege de maatregelen die zijn genomen door het coronavirus. Wij hebben de stagiaires uitgenodigd om hun stage bij Wikiwijs af te maken. Op afstand natuurlijk. Zij zijn verantwoordelijk voor het perfectioneren en optimaliseren van de themapagina’s. Hoe?
- Ze beoordelen de kwaliteit van de ingestuurde links.
- Ze verfijnen de structuur van de themapagina, zodat je sneller ziet op welke gebieden lesmaterialen beschikbaar zijn.
- Mochten de ingestuurde links het aanbod voor een groep of vakgebied niet dekken, dan gaan zij op zoek naar geschikt open lesmateriaal om de collectie completer te maken.
Wikiwijs doet dit pro deo. Kosteloos. Voor jou. Wikiwijs is een product van Kennisnet. Deze publieke organisatie zet zich geheel belangeloos in voor onderwijs en ict. Bijvoorbeeld met het initiatief lesopafstand.nl waar je steun en tips vindt voor onderwijs op afstand.
Bijdragen op afstand
Open digitaal lesmateriaal is essentieel. Juist in deze tijd. Scholieren zitten minstens tot en met de meivakantie thuis.
Laten we er samen voor zorgen dat zij kunnen blijven doorleren.
Laten we waardevol materiaal met elkaar blijven delen en voor iedereen beschikbaar maken op de themapagina’s.
Een vrij toegankelijke digitale les ontdekt en wil je dat je collega’s daarvan profiteren? Deel de link via Edurep Delen. Op die manier wordt je tip vindbaar via Wikiwijs en de themapagina’s.
Suggesties voor het verbeteren van de themapagina’s? Neem contact op via info@wikiwijs.nl en draag bij aan de collectie digitaal lesmateriaal geschikt voor onderwijs op afstand.