Klaar voor de start? Afstuderen
Atleten die topsportonderwijs volgen, wisselen trainen af met studeren. Ze verkennen het spanningsveld tussen tentamens halen en competitiewedstrijden winnen. Hoe geef je sporttalenten toch de mogelijkheid om een duale carrière na te streven? Met flexibeler en gepersonaliseerd onderwijs. Daarom ontwikkelen Wikiwijs en CTO Zuid samen open leermateriaal voor topsporters.
In dit artikel lees je hoe we met open leermateriaal bijdragen aan flexibel en gepersonaliseerd onderwijs voor topsporters, zodat ze hun carrière kunnen combineren met een opleiding. Sporten op het hoogste niveau met perspectief op een maatschappelijke loopbaan.
De duale carrière
Het Centrum voor Topsport en Onderwijs in Zuid-Nederland (CTO Zuid, onderdeel van BrabantSport is een van de 5 landelijke opleidingscentra van het NOC*NSF die helpt bij het combineren van topsport en onderwijs.
Yvonne van Weert is projectleider duale carrière bij CTO Zuid. We spreken met haar over topsportonderwijs, gepersonaliseerd leren en digitaal lesmateriaal.
‘Een topsportcarrière is niet voor de rest van het leven’, vertelt Yvonne. ‘Topsporters hebben het recht om na hun carrière goed opgeleid aan hun maatschappelijke loopbaan te beginnen.’ Daarom start CTO Zuid samen met partners in de topsportwereld, het onderwijs, de overheid en het bedrijfsleven het project: ‘Gepersonaliseerd leren voor topsportonderwijs’.
Gepersonaliseerd leren
CTO Zuid creëert samen met scholen een doorlopende leerlijn die begint bij het voortgezet onderwijs en eindigt bij de universiteit. Met open leermateriaal als wegwijzer.
Hoe volg je de voortgang van de topsporter? Hoe laten leerlingen zien dat ze een bepaald leerdoel hebben behaald? Hoe stel je de leerling in staat om zichzelf te toetsen? Met een leerplatform of een portfolio? Heb je rubrics nodig?
Yvonne hoeft deze vragen gelukkig niet alleen te beantwoorden. CTO Zuid werkt samen met de onderwijssectoren vanaf het voortgezet onderwijs tot en met de universiteit. ‘De cross-over samenwerking tussen CTO Zuid, de onderwijssectoren, Wikiwijs, de sportbonden en topsporters maakt dit project uniek’, vertelt Yvonne.
De deelnemende partijen dragen vanuit hun eigen expertise bij aan het project, denk aan:
- De verbinding met het werkveld en het onderwijs.
- De ervaring van Topsport Talentscholen.
- Open leermateriaal van Wikiwijs.
Topsporters nemen de regie over hun eigen leerproces
Onderwijs afstemmen op het train- en wedstrijdschema van de sporter is uitdagend. Ze trainen meer dan 20 uur per week. Hoe geef je desondanks voldoende aandacht aan onderwijs?
Yvonne vindt dat we nog meer rekening mogen houden met het bestaan van een topsporter. ‘Geef ze zelf de regie over hun leerproces. Topsporters beschikken al over kennis en vaardigheden die ze buiten het klaslokaal of de collegezaal hebben opgedaan.’ Het gaat om competenties die topsporters nodig hebben voor hun beroep, bijvoorbeeld:
- mediawijsheid,
- omgaan met de pers,
- communicatievaardigheden.
Yvonne vertelt verder: ‘Laten we deze vaardigheden benoemen, erkennen en koppelen aan bestaande lesprogramma’s zoals:
- bewegingsonderwijs,
- 21e eeuwse vaardigheden,
- loopbaanoriëntatie en -begeleiding.
‘Topsporters die aantonen dat ze onderdelen van een vak beheersen, krijgen vrijstelling. Ze nemen direct een volgende stap en breiden hun kennis en vaardigheden uit.’
Tenslotte benadrukt Yvonne het belang van open leermateriaal. ‘Wikiwijs bevat uitstekend materiaal dat geschikt is voor gepersonaliseerd onderwijs. Daar kunnen we van profiteren. We willen eerst identificeren welk materiaal beschikbaar is. Daarna onderzoeken we de mogelijkheid om de voortgang van leerlingen te volgen door bruikbaar lesmateriaal aan leerplatformen te koppelen.’
Wikiwijs en CTO Zuid werken samen
Samenwerken. Natuurlijk willen we dat. In het voorjaar van 2019 spreken we met CTO Zuid.
‘Momenteel ontwikkelt CTO Zuid samen Wikiwijs open leermateriaal voor topsporters’, vertelt Yvonne. ‘We creëren digitaal lesmateriaal voor gepersonaliseerd leren en studeren. Het wordt een open leerplatform voor topsporters. Voor elk niveau. Van voortgezet onderwijs tot en met de universiteit.’
De samenwerking resulteert in een groter netwerk, breder bereik en een groeiende collectie aan leermateriaal.
‘Via Wikiwijs bereiken we opleidingscentra voor topsporters door heel Nederland’, vertelt Yvonne verder. ‘Dan kun je veel doen.’
Meer weten over het project van CTO Zuid? Lees dit artikel op de website van BrabantSport.
Jubileum Wikiwijs
Een maand geleden vierden we het 10-jarig jubileum van Wikiwijs. We keken terug op de afgelopen 10 jaar in dit artikel.
Een nieuw decennium begint. Nu is het tijd om vooruit te kijken. 5 en 6 februari zijn wij exposant op IPON. En we geven een presentatie op beide dagen in het Leermiddelen Theater. Nieuwsgierig wat we gaan vertellen? Blijf op de hoogte: meld je aan voor de nieuwsbrief en volg Wikiwijs op Twitter.