De themapagina met open lesmateriaal voor nieuwkomers staat online. 

In dit artikel lees je hoe het initiatief voor de themapagina met nieuwkomersonderwijs is ontstaan en hoe je kunt bijdragen aan het succes van deze themapagina. Het begon allemaal met leraren die open lesmateriaal voor nieuwkomers ontwikkelden en het materiaal deelden op social media.

De vluchtelingenstroom

In 2015 staken vluchtelingen massaal de Nederlandse grens over. De nieuwkomers hadden behoefte aan passend en kwalitatief onderwijs. Het beschikbare digitale lesmateriaal was gedateerd.

Leraren in het nieuwkomersonderwijs wilden lesgeven met actueel, relevant en kwalitatief materiaal. Ze gingen in gesprek met uitgevers van lesmateriaal en lieten hen weten dat de nieuwkomers dringend nieuw materiaal nodig hadden. Ondertussen gingen de leraren zelf lesmateriaal ontwikkelen. Het resultaat deelden ze online met collega-leraren.

Een paar gedeelde documenten groeiden snel uit tot een levendige online community op Facebook. Velen volgden het voorbeeld van de pioniers en deelden open lesmateriaal.

Actueel lesmateriaal was beschikbaar voor elke leraar die lid was van de Facebookgroep. De leden bleven consistent posten. Ze hadden hun doel bereikt. Of niet?

Lessen verdwenen onderaan de tijdlijn of werden gearchiveerd in persoonlijke e-mailaccounts. En leraren zonder Facebookprofiel liepen waardevolle lessen mis. De pioniers vreesden dat het digitale lesmateriaal zou verdwijnen.

Er ontbrak iets.

Ze probeerden de documenten gestructureerd op te slaan en voor meer collega’s toegankelijk te maken via een Google Drive. Vanwege de vele verschillende inlogpogingen kreeg de beheerder continu beveiligingsmeldingen van Google. Bovendien werd de opslagruimte snel overschreden. De oprichters sloten het account.

Tijdens hun zoektocht naar een ict-oplossing om hun didactische expertise te ondersteunen raakten ze aan de praat met Wikiwijs.

Open lesmateriaal voor nieuwkomers krijgt een vast onderkomen

Sinds kort werken we samen met de grondleggers van de online community die in 2015 ontstond. Het doel? Open lesmateriaal voor nieuwkomers verzamelen, uploaden, metadateren en beoordelen om de complete collectie leermiddelen via de nieuwe themapagina op Wikiwijs beschikbaar te maken.

De themapagina voor nieuwkomersonderwijs biedt de volgende voordelen:

  • Het materiaal is openbaar en toegankelijk voor iedereen.
  • Het lesmateriaal blijft bewaard op een vaste plek.
  • Leermiddelspecialisten beoordelen het materiaal op kwaliteit.
  • De lessen zijn gemetadateerd, dus gemakkelijk te vinden via de zoekfunctie.
  • Zoeken per leermethode is mogelijk, zoals ‘Wereld vol woorden’.

De etalage van de themapagina vullen

Voel jij de behoefte om een verschil te maken in het nieuwkomersonderwijs? Werk mee aan dit initiatief en deel je les op Wikiwijs. Doe het niet voor ons. Niet voor je collega’s. Niet voor jezelf. Maar voor de nieuwkomers.

In dit artikel vind je meer informatie over het delen en maken van lesmateriaal.

Zelf beoordelen?

Meld je aan als leermiddelspecialist, beoordeel het ingediende lesmateriaal en voeg het toe aan de themapagina. Wie weet wat je tegenkomt. Misschien raak je geïnspireerd door het werk van anderen en vind je een les die je zelf wilt gebruiken voor de klas.

Ondertussen houden we je op de hoogte via de Wikiwijs nieuwsbrief, Twitter en LinkedIn.