Stel, je hebt afbeeldingen, foto’s en video’s nodig om je lesmateriaal tot de verbeelding te laten spreken. Ooit aan erfgoed gedacht? Van taal tot kunst, tradities en monumenten: erfgoed is een onuitputtelijke bron van content waarmee je de zintuigen van je leerlingen prikkelt.
Erfgoed staat in overvloed online. En het materiaal is altijd klaar voor hergebruik. Altijd? Nee, we zien inderdaad iets over het hoofd: auteursrecht. Want je kunt niet al het materiaal dat je vindt zomaar hergebruiken.
Daarom hebben we een publicatie geschreven waarin je leest wat de wet zegt over auteursrecht. En hoe je daar praktisch mee omgaat.
Juridische rompslomp. Klinkt saai?
Niet getreurd, de publicatie bevat tips voor bijna 20 websites met honderden miljoenen educatieve foto’s, video’s en teksten. Inclusief rechttoe rechtaan gebruiksadviezen. Deze bronnen zijn vrij herbruikbaar en je mag ze dus gerust in je lesmateriaal gebruiken.
Maar wat misschien nog belangrijker is, deze publicatie helpt je zorgvuldiger om te gaan met andermans creatie. Met kennis van de basisbegrippen over auteursrecht kun je integer handelen, met respect voor de creativiteit van je medemens.
Je weet wanneer je inbreuk maakt op auteursrecht. En belangrijker nog: hoe je dat voorkomt. Bijvoorbeeld als je open lesmateriaal maakt en deelt in de vorm van een Wikiwijs-arrangement.
Benieuwd hoe je digitaal erfgoed hergebruikt zonder de Auteurswet te overtreden? En wil je weten waar je de websites vindt met het materiaal dat je vrij in je lesmateriaal mag gebruiken?
Download de publicatie ‘Auteursrecht en digitaal erfgoed in het onderwijs’