Wat ooit begon als een ambitieus idee, is uitgegroeid tot een online platform met jaarlijks zo’n 6 miljoen bezoekers die open leermateriaal zoeken, maken en delen.
15 jaar geleden bedacht oud-minister Plasterk het concept ‘Wikiwijs’. Het doel? De ontwikkeling en het gebruik van open leermateriaal in het onderwijs makkelijker en toegankelijker maken.
Met steun van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap werd dit idee werkelijkheid: op 14 december 2009 lanceerden Kennisnet en de Open Universiteit het platform. Sindsdien wordt Wikiwijs beheerd door Kennisnet en heeft het een vaste plek verworven in het Nederlandse onderwijs.
De kracht van collectieve kennis
De naam verklapt het: Wikiwijs was geïnspireerd op Wikipedia. Net als de bekendste internet-encyclopedie ontleent Wikiwijs zijn bestaansrecht eigenlijk aan collectieve kennis, voortgekomen uit de wijsheid van de massa. Maar dan met een specifieke focus op open leermateriaal voor het onderwijs.
Het idee was simpel maar krachtig: geef leraren een plek waar ze (samen) leermateriaal kunnen ontwikkelen en delen. En dat werkte. Want het idee sloot naadloos aan bij wat het onderwijs destijds nodig had – toegankelijk, flexibel en betaalbaar leermateriaal dat makkelijk te gebruiken en aan te passen was.
In 2009 was Wikiwijs een pionier in Nederland. Het platform zette een belangrijke eerste stap naar een cultuur waarin digitaal leermateriaal niet alleen gedeeld wordt, maar ook samen ontwikkeld en voortdurend verbeterd wordt.
Inmiddels zijn we 15 jaar verder. Hoe staat Wikiwijs er nu voor?
Wikiwijs in 2024
De afgelopen jaren heeft Wikiwijs zich ontwikkeld tot een veelzijdige online omgeving waar je meer kunt dan alleen zoeken naar open leermateriaal.
Op Wikiwijs.nl kun je tegenwoordig:
- leermateriaal bewerken en maken met de editor;
- sneller het juiste leermateriaal vinden dankzij de verbeterde zoekfunctie;
- Wikiwijs koppelen aan andere onderwijsplatformen zoals Omnidu, Prowise, YouTube, Beeld & Geluid op school en SchoolTV;
- samenwerken aan leermateriaal;
- leermateriaal downloaden dat op kwaliteitscriteria is beoordeeld door leermiddelspecialisten.
Deze technische vernieuwingen zijn belangrijk. Maar volgens Kaj Schneider zit de echte kracht van het platform in de leraren die het gebruiken.
‘Ik werk al 5 jaar met veel plezier als productmanager aan Wikiwijs,’ vertelt Kaj. ‘Wat mij vooral inspireert, is dat het platform niet alleen technisch is gegroeid, maar ook een sterke gemeenschap heeft opgebouwd van betrokken gebruikers en stakeholders. Een succesvol product draait namelijk niet alleen om goede technologie, maar ook om een actieve en verbonden community die samenwerkt en elkaar versterkt.’
Toekomstplannen
Wikiwijs blijft trouw aan zijn oorspronkelijke missie: een gratis, toegankelijk platform bieden waar je lesmateriaal kunt ontwikkelen, delen en hergebruiken. Tegelijkertijd zet het platform in op groei en vernieuwing.
Het is de bedoeling dat je binnenkort:
- niet alleen in het Nederlands, maar ook meertalig kunt werken;
- open leermateriaal kunt ontwikkelen dat geschikt is voor digiborden;
- eenvoudig toetsen kunt maken met een speciale applicatie;
- sneller en efficiënter toegang hebt tot beter beheerd leermateriaal.
Maar die groei kan niet zonder jou.
‘We willen je actief betrekken bij het actueel houden en verbeteren van het beschikbare leermateriaal’, legt Kaj uit. ‘Zo zorgen we er samen voor dat Wikiwijs blijft groeien en bijdraagt aan sterker en innovatiever onderwijs.’
En dan is er nog iets om naar uit te kijken. Misschien vraag je je af: gaan ze het 15-jarig jubileum vieren? Kaj glimlacht: ‘Jazeker, op 12 maart 2025. Voor iedereen die erbij wil zijn: begin volgend jaar ontvang je een uitnodiging met meer informatie en een registratielink.’ (Tip: schrijf je in voor de nieuwsbrief en houd je inbox in de gaten, want er is jammer genoeg niet plek voor alle 6 miljoen bezoekers.)