Dit jaar wordt het makkelijker om lesmateriaal te delen. Nu word je nog verwezen naar Edurep als je dat wilt doen. Straks is deze functie onderdeel van mijn.wikiwijs.nl. En dat is pas de eerste stap naar een nieuw Wikiwijs.
Misschien denk je: meer gebruiksgemak op Wikiwijs.nl, wat moet ik me daarbij voorstellen? De software-updates die in de planning staan zullen resulteren in een nieuwe versie van Wikiwijs. Één overzicht waarmee je gebruik kunt maken van alle functionaliteiten: van nieuw lesmateriaal maken tot links delen en samenwerken in teams.
Stap 1: gemakkelijker lesmateriaal delen in je eigen werkomgeving – 2022
Wil je links of bestanden delen? Dan moet je toch echt de website verlaten en naar de externe applicatie Edurep vertrekken.
Inderdaad, dat betekent opnieuw inloggen met je Entree-account. Ook als je al bent ingelogd in Wikiwijs Maken. Het ziet er anders uit dan Wikiwijs, en het werkt anders.
In oktober kon je al lezen dat dit gaat veranderen. Toen mikten we op de eerste helft van 2022. Dat lukt nét niet: nu verwachten we dat je voor het einde van het jaar op Wikiwijs.nl kunt blijven om daar je open lesmateriaal te delen.
Als we deze stap hebben doorlopen staat ‘mijn.wikiwijs.nl’ in de adresbalk van je browser. Dit wordt de nieuwe werkomgeving waar je aan de slag kunt met open lesmateriaal; om te beginnen met het delen ervan. Wees gerust, al het lesmateriaal dat je in het verleden hebt gedeeld, kun je terugvinden in deze nieuwe omgeving.
Stapsgewijs zullen we de rest van de functies ook toevoegen aan jouw wikiwijs.nl.
Stap 2: ook voor het maken van lesmateriaal blijf je op mijn.wikiwijs.nl – 2023
Wikiwijs Maken. Het is de editor op maken.wikiwijs.nl waarmee je nieuw lesmateriaal creëert.
Wat verandert er volgend jaar? Wat je hierboven las over Delen, geldt ook voor Maken. Dus, al jouw arrangementen kun je vanaf dat moment terugvinden op mijn.wikiwijs.nl (nog niet live).
Wil je in 2023 een nieuwe les maken? Dan doe je dat via mijn.wikiwijs.nl. Hierbij gebruik je de editor zoals je die kent, alleen is je beginpunt altijd mijn.wikiwijs.nl.
Stap 3: op dezelfde manier metadateren wanneer je lessen deelt of maakt – 2023
Metadateren. Wat is dat ook alweer? Je voert metadata in om lessen vindbaar te maken voor je collega-leraren. Hoe beter de labels passen bij de lessen die je maakt of deelt, hoe beter anderen ze kunnen vinden.
Momenteel zijn er twee verschillende manieren van metadateren; labels toevoegen en lesmateriaal een naam geven werkt niet hetzelfde bij Delen als bij Maken. In 2023 verandert dat, en kun je op dezelfde manier metadata toevoegen zodra je op het punt staat een les te delen of te publiceren.
Stap 4: maak kennis met de volledig vernieuwde les-editor van Wikiwijs Maken – 2024
Tijd voor de laatste stap. Na deze software-update kun je werken met de nieuwe versie van Wikiwijs Maken.
Dit wordt een gebruiksvriendelijkere tool waarmee je makkelijker visueel aantrekkelijke, interactieve lessen kunt maken.
Maar zoals gezegd, we beginnen met stap 1.
Stap voor stap
Waarom we niet alles tegelijkertijd updaten? Vergelijk het met een kledingkast van de Ikea.
Als je die in elkaar zet, begin je ook niet bij stap 7. Want dan loop je het risico dat de kast in elkaar stort. Zo ook bij ict: we creëren een solide fundament waarop we met een gerust hart een flinke dosis gebruiksvriendelijkheid kunnen bouwen.
Vandaar dat je niet plotseling een volledige nieuwe versie van Wikiwijs zult zien, maar je de verbeteringen in fases zult ervaren.
Heb je vragen, suggesties of wensen? Of wil je helpen om mijn.wikiwijs.nl te testen? Mail naar info@wikiwijs.nl of bel 0800-321 22 33.